Permanent kunstprosjekt

Permanent kunstprosjekt for nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika

Kulturetaten har gjennomført en konkurranse om utforming av et permanent kunstprosjekt for nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Vinneren av konkurransen er kunstneren Lars Ø Ramberg med forslaget "From daring to sharing".

Vinnerens forslag, sammen med de andre skisseforslagene, er stilt ut i Kunstnernes Hus fra 17. juni til 3. juli. Dette er Oslo kommunes største kunstprosjekt i et offentlig bygg på 70 år. Kunstverket skal monteres i himlingen i sentrum av bibliotekets 1.etasje.

Vinnerverket

LARS Ø RAMBERG (From daring to sharing)
Verket vil bestå av lange, buktende glassrør med hvitt og gult neonlys, til sammen cirka 400-500 meter, festet direkte til himlingen i enkle aluminiumsoppheng og med synlige tilhørende strømkabler. Neonrørene vrir og kveiler seg, de er dels forbundet med hverandre, dels spredt rundt i rommet i større og mindre enheter av tilsynelatende tilfeldige sammenkoblinger. Lysene kan programmeres til å skifte, blinke eller kan slås av og på.Intensjonen er å visualisere koblinger mellom mennesker og tanker, steder og kultur­er, informasjon og data.

Juryens begrunnelse

«Verket visualiserer kunnskapslagring, kommunikasjonsflyt og tankeprosesser»

«Ideen korresponderer svært godt med det nye bibliotekets tanker om å være en toveis møteplass, og viser til kunnskap som demokratisk nødvendighet og sårbar prosess og bibliotekets mulige framtidige rolle i denne sammenheng.»

«Verket understreker rommets kompleksitet og følger arkitekturens ulike retninger, samtidig som det fremstår som et uavhengig verk.»

Juryen

- Per Hess, juryens leder og kunstkonsulent
- Jeannette Christensen, oppnevnt medlem av juryen
- Kristin Danielsen, biblioteksjef Deichmanske bibliotek – brukerrepresentant 
- Vibeke Skaiaa, prosjektleder ÅF Advansia AS – byggherrerepresentant 
- Svein Lund, Lund Hagem Arkitekter AS - arkitektrepresentant

Kunstprosjektet er finansiert av Oslo kommunes kunstordning, med støtte fra KORO.

 

  • thumbnail

Anbefalningen din har blitt sendt

En anbefalning per e-post har blitt sendt til mottakeren du oppga.

Miljø og energi

Deichman Bjørvika og det nye Munchmuseet er forbildeprosjekter i FutureBuilt.      
Logo: Oslo kommune